tel.: +420 519 323 050
?>

Vyřezávaný talíř

 

Koncem roku 2013 se podařilo získat do sbírek zajímavý soubor předmětů. Jedná se o unikátní moučníkovou soupravu, pocházející z Lednice a skládající se z ploché mísy a pěti kusů dezertních talířů. Výrobcem je podle signování na spodní straně talířů lednická firma Wrtiatko (WRTIATKO/ in/ Eisgrub). Podle odhadního znalce PhDr. Miroslava Macíka, který předměty nabídl Městskému muzeu a galerii Břeclav, jsou předměty datovány do druhé třetiny 19. století. Keramika je nápadná svou dekorací v historizujícím stylu, jež vznikla tlačením do formy. Na povrchu není souprava zdobená klasickou glazurou, ale pouze barevným matným povrchem v sytých odstínech červené, lahvově zelené a hnědé až bronzové. Předměty jsou šperkem místní produkce a nejen pro svůj vynikající stav jsou dobře dochovanou zmínkou o této firmě a drobnějších předchůdcích keramické průmyslu v oblasti.      

 

 Mgr. Hana Prymusová, kurátorka sbírek 

Vstupné

Synagoga 50/25 Kč
Zámeček Pohansko 50/25 Kč
Lichtenštejnský dům 50/25 Kč
Zámecká věž 40/20 Kč

Než budete pokračovat

Snažíme se náš web neustále vylepšovat. A k tomu potřebujeme data. Sbíráme je pomocí cookies, které nám pomáhají analyzovat návštěvnost a následně přizpůsobit obsah a reklamu. Pokud se sběrem cookies nesouhlasíte, klikněte zde.

Cookies - nastavení

zavřít

Snažíme se náš web neustále vylepšovat. A k tomu potřebujeme data. Sbíráme je pomocí cookies, které nám pomáhají analyzovat návštěvnost a následně přizpůsobit obsah a reklamu. Pokud se sběrem cookies nesouhlasíte, klikněte zde.

Správa předvoleb souhlasu

Nezbytné cookies

Bez nich se web neobejde. Zajišťují, aby vše fungovalo, jak má.

vždy povoleno

Marketingové cookies

Shromažďují informace, které pomáhají k lepšímu přizpůsobení reklam vašim zájmům.

Personalizační cookies

Se zapnutým personalizovaným cílením budeme zpracovávat informace o vašem chování na webu. Díky tomu jsme vám schopni nabídnout to, co vás zajímá.

Analytické cookies

Pomáhají nám zjistit, kdo navštěvuje náš web a jak ho lidé používají. Díky těmto datům můžeme efektivně pracovat na vylepšování obsahu i funkčnosti.